Oksana Balyk Kirinčić

Neuspjeh? Što je to?!

Ponekad smo tijekom života nesigurni u svoje ideje. Nije da ne vjerujemo u njihov potencijal nego jednostavno i sama pomisao da na kraju možda nećemo uspjeti nas koči. Jedan od razloga je i da se pribojavamo da nas okolina okarakterizira kao neuspješne. Ato nitko ne želi biti, je li tako?

No što to zapravo znači, što znači biti neuspješan? S čim uspoređujete svoj ‘neuspjeh’ da znate da ste zaista postigli ‘neuspjeh’?

Svijet je ostao bez mnoštva genijalnih ideja zbog toga što su već i prije samog početka bile osuđene na neuspjeh. Propuštene prilike, nedovršeni poslovi, neostvareni snovi, neprežaljene ljubavi, sve zbog samo pomisli na to da možda nećemo uspjeti.

Da li bismo bili odlučniji i drugačije postupali kada se ne bismo bojali neuspjeha ili još bolje, kada uopće ne bismo znali da on postoji?

Kako se osjećate dok izgovarate tu riječ? Zastanite na trenutak, ponovite ju nekoliko puta i osvijestite osjećaje, misli i slike koje vam se javljaju u tom trenutku.

Sada razmislite o riječi rezultat. Kako vam se ona sviđa? Rezultat… djeluje sasvim drugačije, zar ne?

Možemo zamisliti da je neuspjeh samo riječ. Riječ koja demotivira i kojoj je pridruženo negativno značenje. Dok je u realnosti jednog čovjeka određeni potez rezultirao neuspjehom, za drugog to može biti sasvim prihvatljivi ishod. Za razliku od toga, riječ rezultat mi djeluje kao riječ ‘call to action’.

Neuspjeh nije mjerljiv. Rezultat je mjerljiv.

U mojem svijetu neuspjeh više ne postoji. Tu riječ sam izbacila iz rječnika. Umjesto nje ćemo od sada upotrebljavati riječ rezultat. Sada postoje samo rezultati.

Rezultati koje dobivam su za mene povratne informacije mojeg djelovanja. Iz njih svaki put mogu primijetiti i iščitati parametre koji će mi biti korisni za moje sljedeće poteze.

Sjetite se sportskih natjecanja. Svako natjecanje za natjecatelja završava određenim rezultatom. Pomnom analizom poteza i feedbackom trenera može se uvidjeti što je bilo dobro i što je moglo biti bolje, odnosno gdje još ima mjesta za napredak. Do sljedećeg natjecanja će aktivno raditi na poboljšanju i očekivati bolji rezultat. Nakon toga će uslijediti sljedeće natjecanje itd. Da je sam sportaš svoj prvi rezultat i sebe okarakterizirao kao neuspješan, zasigurno bi se teško odlučio na sljedeći korak i daljnja natjecanja.

Da li trenutno u životu imate ideje ili planove koji su na čekanju zbog vašeg straha od neuspjeha? Da li biste bili spremniji napraviti prvi korak ka cilju ako biste krajnje odredište zamišljali u vidu rezultata vaših akcija? Fenomenalna vijest je da ukoliko vas rezultat ne bude zadovoljavao, moći ćete iz njega izdvojiti dijelove koji su vam se svidjeli i dijelove na kojima biste voljeli poraditi i zatim s novim informacijama krenuti dalje.

Sasvim je drugačije kada nekakav ishod s kojim niste bas zadovoljni možete prikazati, ponajprije sami sebi, kao rezultat. Ako ćemo ići malo dublje, iz svakog tzv. “neuspjeha” mi nešto naučimo, vidimo, zar ne? Kako onda i dalje možemo tvrditi da je nešto neuspješno ukoliko nam je to nešto otvorilo oči i promijenilo pogled?

Svaka akcija ima reakciju, odnosno rezultat.

Ja želim imati mnoštvo rezultata u životu, koji će me podsjećati na to da konstantno pokušavam unaprijediti kvalitetu svog života. Na vama je da razmislite i krenete putem svojih ideja i snova. Voljela bih da mi javite vaš rezultat!

Ako imate pitanje za mene ili potrebu da zajedno prokomentiramo, javite mi se 🙂 Bit će mi drago povezati se s vama.

Scroll to Top