Oksana Balyk Kirinčić

3 Faze izrade webshopa

faze-izrade-webshopa

Što točno predstavlja projekt izrade webshopa? Koje su to faze izrade webshopa i kako da se pripremite za svaku od njih? Samo su neka od pitanja na koja ćete odgovor naći u ovoj objavi.

Danas živimo u svijetu brzih promjena. Promjene koje redefiniraju pojam online shopping, kao i pristup izradi Shopify webshopa. Webshop danas više nije samo trgovina s proizvodima, a zadatak trgovca nije samo odrediti im cijenu i staviti ih online. Online shopping je danas puno, puno više od toga. Pa idemo redom.

KORISNIČKO ISKUSTVO NA WEBSHOPU

Kupovina online uvijek je bila povezana s iskustvom.

Nekada je online iskustvo doslovno značilo mogućnost kupovine iz naslonjača, bez izlaska iz kuće. Pronađete ono što želite, naručite, platite pouzećem i dostavljač vam vašu narudžbu donese ravno na kućni prag. No u to vrijeme, niste imali toliki izbor online kao danas, kao što nisu ni sve branše bile prisutne online.

Danas, kada online možete kupiti sve od igle do lokomotive, bilo putem webshopa ili aplikacije, iskustvo podrazumijeva nešto drugo.

A to je – iskustvo same kupovine.

Ono kreće od vašeg prvog susreta s pojedinim brendom online, bio vaš prvi kontakt na društvenim mrežama ili ste direktno sletjeli na webshop.

Kako se krećete kroz webshop, koliko jednostavno i intuitivno pronalazite željene artikle, razumijete li na prvu o čemu se radi, da li vas nazivi kategorija potiču na kupovinu ili pak zbunjuju, koliko klikova trebate napraviti da biste kupili željeni artikal – samo su neki od važnih faktora koji stvaraju vaš ukupni dojam o pojedinoj web trgovini i izazivaju ili oduševljenje brendom ili pak totalno razočaranje.

Ako je iskustvo kupovine putem webshopa bilo ugodno i pozitivno, ono stvara odnos između kupca i webshopa, odnos koji dovodi do vjernosti, poštovanja, obožavanja i preporučivanja prijateljima.

Temelji za uspješnu izgradnju ovog odnosa nastaju upravo u prvoj fazi izrade webshopa – fazi planiranja i strategije. Međutim, danas većina vlasnika webshopova i dalje preskače prve dvije faze izrade webshopa i odmah kreće u tehničku izradu.

Danas, to je siguran put u zaborav, apsolutnu sličnost s postojećim, nimalo zanimljiv sadržaj webshopa, old school dizajn – što rezultira činjenicom da webshop s vremenom sve više postaje fikus.

A to nisu webshopovi kakve ovdje radimo. Štoviše, ovdje ne radimo samo webshopove, nego gradimo vašu online bazu koja radi za vas, podržava rast vašeg brenda i koja stvara lojalne kupce. Takva baza, da bi bila uspješno realizirana, zahtjeva znanje, plan, strategiju i vrijeme.

Bilo da već imate webshop i prepoznali ste se u jednom od navoda iznad ili tek krećete u njegovu izradu – ovo je jedan od razloga zašto treba znati, ali i primijeniti osnovne faze izrade jednog webshopa na vaš.

U projektu izrade webshopa, zadnji korak je njegova tehnička izrada. Što sve dolazi prije, saznajte dalje u tekstu.

OSNOVNE FAZE IZRADE WEBSHOPA

Kada govorimo o iskustvu između webshopa i kupca, prvo se moramo fokusirati na rješavanje nekoliko boljki koje webshop ima u odnosu na fizičku trgovinu, a to su:

 • Kako izgraditi povjerenje?
 • Kako nadoknaditi nemogućnost probavanja proizvoda?
 • Kako intuitivno voditi kupce kroz webshop?

Kako bismo odgovorili na ova pitanja i napravili jedan uspješan webshop, bitno je poštovati osnovne faze njegove izrade, a to su:

 1. Planiranje i strategija
 2. Projektiranje webshopa
 3. Tehnička izrada webshopa

Kada krećete graditi kuću – ne krećete odmah na lijevanje temelja i zidanje. To dolazi na kraju. Najprije geodet izmjeri teren, pa je tu nekoliko projekata i iteracija od strane arhitekta. Tek kada imate viziju kako želite da vaša kuća izgleda iznutra i izvana, kada je sve razrađeno do najsitnijih detalja kako bi vaše iskustvo boravka i života u toj kući bilo baš onakvo kakvo želite, kada ste odabrali materijale za izgradnju kuće – tek onda zaista krećete s izgradnjom.

Ista stvar je i s webshopom. Sav posao, koji će vaš webshop snažno diferencirati od konkurencije i koji će se pobrinuti da imaju vrhunsko iskustvo kupovine, radi se u fazama prije izrade webshopa.

faze-izrade-webshopa-strategija

PLANIRANJE WEBSHOPA

Planiranje webshopa prvi je i najbitniji korak za njegovu opuštenu realizaciju u zadanom vremenskom okviru. Planiranje kakvo radim s klijentima uključuje nekoliko aspekata:

 1. Planiranje vremenskog aspekta – Kada pristupamo ozbiljnijem projektu kojeg smo odlučili realizirati i za koji jedva čekamo da ugleda svijetlo dana, onda taj projekt trebamo prvo postaviti u određeni vremenski rok.

On zavisi od vaše vremenske raspoloživosti, vremena kojeg možete i želite uložiti o svoj projekt, kao i pripremljenosti za određenu fazu. Cjelokupni projekt izrade uspješnog webshopa za male brendove na Shopify platformi najčešće traje između 2 i 4 mjeseca.

Zašto vlasnicama malih brendova preporučujem Shopify?

Ova platforma namijenjena je ambicioznim ženama koje vole slobodu, koje znaju da mogu same, koje žele same i koje ne žele ovisiti o programeru niti ikakvoj trećoj osobi kada je u pitanju održavanje webshopa i samostalno unošenje promjena. 

Shopify vam u odnosu na druge platforme omogućava da se fokusirate na razvoj vaše web trgovine i prodaju, znatno brže nego na ostalim platformama. Ova platforma idealna je za mikro, male i srednje veličine biznisa.

Kada svoj webshop smjestite u željeni vremenski okvir (koji jasno komunicirate sa svojim webshop mentorom), prelazimo na planiranje tehničkog aspekta izrade webshopa.

 1. Planiranje tehničkog aspekta – prvenstveno podrazumijeva odluku o platformi na kojoj želite da vaš webshop bude izrađen, a pitanja o kojima želite razmisliti već u ovoj fazi jesu:

–         Kakve sve funkcionalnosti (mogućnosti) želim da moj webshop ima?

–         Kakve načine plaćanja želim omogućiti svojim kupcima?

–         Je li ime mojeg brenda često i trebam li se odmah sada odlučiti za kupovinu domene? (Da, što prije to bolje!)

–         Postoje li vanjski servisi koje moj biznis već koristi, a koje želim povezati sa svojim webshopom?

–         Koje sve dostavljačke službe postoje, te koje od njih nude povezivanje s platformom koju sam odabrala?

Izbor platforme ovisi o vašim ambicijama, budžetu, ali i o onome što planirate i u kojem periodu ostvariti, kao i o vašim osobnim željama.

Kada odredimo na kojoj platformi će biti naš webshop i kada zakupimo domenu, prelazimo na sljedeći korak, a to je planiranje strateškog aspekta.

 1. Planiranje strateškog aspekta – strateški model koji ćete primjenjivati zavisi od vašeg biznis modela, odnosno od toga da li vi izrađujete osobno svoje proizvode ili ste distributer (da li dobavljate proizvode iz neke druge države i distribuirate ih pod okriljem vašeg brenda, u vašem webshopu).

U okviru ovog aspekta morate razmišljati i o skladištenju proizvoda, fulfilment centru, dostavnoj službi, ali i o postavljanju cijena.

Bonus savjet: Kada formirate cijene proizvoda, nemojte zaboraviti uračunati u cijenu i usluge skladišta, dostave i ostale troškove koje imate u vezi s vašim proizvodom.

Zadnji korak pri planiranju webshopa je planiranje budžeta za marketing. Iako ga navodim na kraju, to nikako ne umanjuje njegovu važnost. Ako vaš proizvod spada u kategoriju realne potrebe, ulaganjem u SEO možete optimizirati troškove marketinga jer će vam dobar dio prometa stizati s Googlea. No, ako imate proizvod koji spada u kategoriju – lijepo za imati – možete imati najljepši webshop na svijetu, no ako nemate dovoljnu posjećenost, nećete imati ni zadovoljavajuću prodaju.

O vama ovisi hoćete li u ovu svrhu koristiti suradnju s influenserima, hoćete li uložiti u SEO (zato što su vaši proizvodi pogodni za pretragu na Googleu), hoćete li uložiti u Facebook ili Google oglašavanje ili neki drugi oblik tradicionalnog marketinga. Zato, kada je vaš webshop tek u fazi planiranja – napravite ono što mnogi zaboravljaju – PREDVIDITE BUDŽET ZA MARKETING.

 

projektiranje-webshopa-wireframe

STRATEGIJA IZRADE WEBSHOPA

Kada ste isplanirali projekt vašeg budućeg webshopa i donijeli odluke koje utječu na daljnji smjer njegovog razvoja, vrijeme je za veliki korak br.2, a to je STRATEGIJA WEBSHOPA.

Strategija webshopa je korak u kojem se stvaraju temelji odnosa između kupca i webshopa. Strategija i projektiranje je ono što razlikuje vrhunske webshopove od još jednog u nizu.

Ovo je korak u kojem odgovarate na pitanja:

Za koga točno radim svoj webshop?

Koji su moguće navike pretraživanja moje ciljne grupe?

Što od mojeg asortimana će ih najviše zanimati?

Koje info su im još potrebne od mene kao brenda, pa da brže donesu odluku o kupovini?

Kako ću im pokazati kredibilitet mojeg brenda na webshopu?

U kojem licu i kojim tonom ću im se kao brend obraćati na webshopu?

U ovom koraku na snagu stupa vaša brend strategija koju itekako primjenjujemo i kod izrade webshopa. Biznisi koji ne grade brend, te koji ne brendiraju svoj webshop, teže će stvoriti odnos s kupcem, pošto najčešće webshop nije usmjeren na kupca nego služi kao galerija izloženih proizvoda.

Pod terminom brendiranje – ne mislim na vizualni identitet vašeg brenda u koji spadaju boje, fontovi itd, nego na stratešku komunikaciju i pozicioniranje vašeg brenda na tržištu.

Svaki vlasnik uspješnog webshopa itekako poznaje glavnu diferencijaciju svojeg brenda koju jasno komunicira na webshopu.

PROJEKTIRANJE WEBSHOPA

Kada završimo fazu planiranja i strategije izrade webshopa – pristupamo sljedećoj fazi, a to je projektiranje webshopa.

Zašto je ovaj korak važan? Zato što osmišljena strategija i projektiran webshop daju:

 • Osjećaj kupaca da su na pravom mjestu
 • Webshop je njihov “pomoćnik“ u kupovini
 • Manje dodatnih pitanja, nejasnoća, povrata, prigovora, napuštenih košarica itd.
 • Lako snalaženje i brz dolazak do željenog artikla
 • Povjerenje, autoritet, kredibilitet

Da bismo ovo postigli potrebno je i poznavanje:

 • Ciljne grupe
 • Njihovih kupovnih navika
 • Njihovog načina pretraživanja
 • Potreba i problema (kako biste im adekvatno ponudili rješenje koju pružaju vaši proizvodi)

Informacije o stavkama iznad usmjeravaju projektiranje webshopa, odnosno projektiranje:

 • Header i Footer kategorija
 • Naslovne stranice
 • Prodajnih stranica
 • Stranice O meni, kao i ostale stranice koje pojedini webshop sadrži
 • Izgled Checkout-a i nezaobilazne Thank You stranice

KATEGORIJE WEBSHOPA

Kategorije predstavljaju temelj snalaženja kupaca na vašem webshopu. Upravo zato je poznavanje ciljne grupe, kao i logičko razmišljanje ovdje najvažnije.

Kategorije webshopa slažemo po:

–         Važnosti

–         Najprodavanijim proizvodima

–         Učestalom pretraživanju

Kategorije po učestalom pretraživanju možete poredati nakon što pustite vaš webshop u pogon, odnosno nakon što vam počnu pristizati prodaje i kada budete u svojoj analitici mogli vidjeti što zapravo ljudi najviše traže.

Danas postoje alati koji sve to mjere i analiziraju umjesto nas. Jedan od najboljih alata koji možete koristiti i koji trebate ugraditi prije nego što pustite vaš webshop u pogon je Hotjar, Crazy Egg ili sličan njima alat. Uz pomoć ovog alata doslovno gledate očima vaših kupaca, odnosno s pomoću raznih metrika pratite njihovo ponašanje na webshopu. Nakon zadovoljavajuće količine prikupljenih informacija, možete analizirati rezultate i na temelju tih rezultata poboljšavati i optimizirati vaš webshop.

Pri planiranju, ne zaboravite da će između 75 – 95 % prometa pristizati s mobilnih uređaja, ovisno o vašoj branši.

Prva u nizu kategorija dobiva najveći postotak klikova. Zato se potrudite da onu kategoriju za koju mislite da će biti najposjećenija stavite na prvo mjesto, odnosno na vrh.

Kategorije trebaju biti orijentirane na proizvode i što lakši dolazak do istih. Preporuka je napraviti do 7 glavnih kategorija. One trebaju na prvi pogled dati osjećaj strukture i organiziranosti, a ne konfuzije.

Pri određivanju i raspoređivanju kategorija uvijek se zapitajte: ŠTO JE KUPCIMA VAŽNO?

Više i detaljnije o samoj kategorizaciji webshopa pisala sam u ovom članku.

projetkiranje-izrada-webshopa-naslovna-stranica

NASLOVNA STRANICA - LICE VAŠEG WEBSHOPA

Prvi dojam se ne stvara dva puta, a upravo naslovna stranica vašeg webshopa je ona koju će posjetioci webshopa prvu vidjeti. Kao što je izlog dućana njegovo lice, koje ili magnetski privlači ili nedvojbeno odbija i stvara loš prvi dojam, ista stvar je i s naslovnicom vašeg webshopa. Cilj je da kada kupac dođe na naslovnicu, da nema nikakve druge misli nego – woooow, ovo želim! Zato što mu je kristalno jasno što točno prodajete i ono što prodajete mu je vizualno jako privlačno. 

Naslovna stranica uvodi vašeg posjetitelja u upoznavanje vašeg brenda, kao i predstavljanje slike o tome što može pronaći u vašem asortimanu. Najvažnije je da mu ne otkrijete svu vašu ponudu odmah na pladnju, nego mu date izdvojeni pregled vašeg asortimana i  dovoljno ga zaintrigirate da istražuje dalje vaše kategorije i proizvode.

Faza projektiranja je ona koja će vam osigurati da željeni dojam zaista i postignete.

Naslovna stranica je posebno važna za sve brendove koji svoje proizvode, većim djelom, predstavljaju preko Instagrama, Facebooka ili TikTok-a.

Zašto je naslovna strana u ovom slučaju važna?

Zato što ćete u bio sekciji svojih profila, na mjesto predviđeno za poveznice, staviti upravo poveznicu koja vodi do naslovne stranice vašeg webshopa. Nekada ćete ako imate posebnu ponudu ili akciju staviti link do te stranice, međutim najviše, najduže i najčešće će vam u bio sekciji stajati link same naslovne stranice.

U tom slučaju naslovna stranica, između ostalog, ima za cilj pojačati dobar dojam koji je kupac stekao gledajući vaš profil na društvenim mrežama kako bi na webshopu vaš posjetioc postao vaš kupac. Najveće razočaranje kupac doživi kada s ulickanih društvenih mreža pojedinog brenda stigne na webshop koji uopće ne odražava niti podržava njegovu priču. Potencijalnom kupcu automatski pada želja za kupovinom i povjerenje koje je stekao u brend.

Glavni zadaci naslovne stranice su da posjetitelju komunicira:

 • Što vi to zapravo prodajete
 • Koji je vaš USP
 • Sigurnost i povjerenje
 • Koji je njegov sljedeći korak
 • Osjećaj koji vaš brend prodaje

Najčešća greška malih brendova je ne projektiranje naslovne stranice, što dovodi do toga da ona bude pre natrpana – gotovo svi proizvodi se nalaze na njoj. Tako ne hvatamo pažnju, ne budimo zainteresiranost i ne gradimo odnos sa svojim kupcima.

Svaki brend ima svoju priču, a naslovna stranica je pravo mjesto da se posjetitelja u tu priču uvede. Na webshopu priču pričamo cjelokupnom pojavom – s pomoću slika, boja, riječi i elemenata.

Ako niste do sada imali iskustva sa strateškim projektiranjem webshopa, preporučujem da ovu važnu fazu prepustite vašem webshop mentoru ili projektantu webshopova.

Kada smo prikupili sav materijal za unos na odabranu platformu koji čini bazu sadržaja, izradili informacijsku arhitekturu, skicirali naše glavne stranice, definirali cijene, možemo pristupiti tehničkoj izradi webshopa.

Ovo je trenutak u kojem se prijavljujete na platformu Shopify, ukoliko je ona vaš odabir. Još u fazi planiranja ste odabrali premium Shopify temu koja definira izgled sekcija webshopa i funkcionalnosti koje jesu uključene u temu.

Sama faza tehničke izrade traje ovisno o zahtjevnosti vašeg dizajna i informacijske arhitekture. Neće vam jednako vremena trebati za izradu webshopa s 5 kategorija u kojoj svaka ima svoje podkategorije, čije stranice kolekcija su posebno projektirane (što znači da ćete trebati napraviti jednak broj stranica kao što imate broj podkategorija) ili u slučaju da niste uopće projektirali te stranice.

Ista stvar je i sa stranicama pojedinih grupa proizvoda. Ukoliko vaša stranica proizvoda ima samo “standardni” dio s uobičajenim načinom prikaza opisa proizvoda i gumbovima potrebnim za nastavak kupovine, trebat će vam neusporedivo manje vremena nego da je svaka stranica posebno projektirana prema kategoriji proizvoda kojoj pripada i željenom sadržaju koji na njoj želite prikazati (koji se ne odnosi samo na proizvod koji se prodaje). 

Uvijek savjetujem da se za projekt izrade webshopa klijent treba pripremiti, kao i izdvojiti potrebno vrijeme i energiju za sudjelovanje u projektu. Kada radimo temeljito, stvaramo webshop koji neće zahtjevati izmjenu svakih pola godine i koji će biti alat koji služi vama, automatiziran, sveobuhvatan (kako ja volim reći – vaša baza), po mjeri vašeg kupca i spreman za marketinška ulaganja

Ako tek krećete u izradu webshopa i želite mentoricu koja će vas voditi kroz cjelokupni projekt, popunite kontakt formu i očekujte svoj termin Zoom sastanka.

ISTRAŽI OSTALE OBJAVE

Scroll to Top