Oksana Balyk Kirinčić

Kako ispravno kategorizirati proizvode u webshopu

kategorizacija cover

Kategorizacija proizvoda na webshopu označava podjelu i organizaciju proizvoda prema unaprijed određenim kategorijama.

Iako se na prvu kategorizacija proizvoda čini kao lagan zadatak, vrlo često nam upravo on zadaje glavobolju. Nekada je premalo proizvoda, a nekada ih je previše i imate osjećaj da bi jedan proizvod mogao spadati u više kategorija.

Ovdje nećemo olako shvaćati tu podjelu. Ovdje ćemo se dubinski pozabaviti glavnom idejom iza nje.

Glavni cilj je uvijek zadovoljstvo kupca

Prije početka same podjele, potrebno je izvrsno poznavanje vaše ciljne grupe. Poznavanje njihovih navika kupovanja i pretraživanja. Poznavanje njihovih problema i potreba.

Uvijek se zapitajte: ŠTO JE NJIMA VAŽNO?

 • Ako su to torbice, hoće li pretraživati po veličini, obliku ili boji?
 • Ako je to nakit od poludragog kamenja, hoće li pretraživati po materijalu izrade, djelovanju na zdravlje ili nečem trećem?
 • Ako su to kućna pomagala, hoće li podjela biti prema namjeni, prostorijama ili brandu?

U svakom trenutku ovog procesa, imajte na umu sljedeće: glavni zadatak ispravne podjele proizvoda na grupe je uvijek krajnje zadovoljstvo kupca. Ono podrazumijeva njegovo razumijevanje što točno može pronaći u pojedinoj kategoriji, kao i intuitivno snalaženje i prelazak iz kategorije u kategoriju webshopa. 

Da pojasnim na što točno mislim. Dobro posložene kategorije i potkategorije potencijalnom kupcu olakšavaju snalaženje i kretanje kroz webshop, kao i lako pronalaženje onoga po što je došao.

Pametno raspoređene kategorije kupcu daju priliku da upozna sav sadržaj vašeg webshopa bez da se izgubi u njemu. Ako mislite da je to nemoguće, o moguće je itekako!

Ponašanje vaših kupaca ćete razumjeti upravo putem usklađivanja uloga kategorija, a što to točno znači objašnjavam u nastavku.

Osnovne podjele kategorija webshopa

Na temelju prethodno spomenutog ponašanja potrošača dolazimo do ove podjele na četiri glavne kategorije:

 • Destinacijska kategorija – ovo je kategorija s kojom se želite pozicionirati kao lider na tržištu prema svojoj ciljanoj skupini i diferencirati se od konkurencije. Jednostavnije rečeno, to je ono kad kažete da idete u taj i taj dućan zbog toga što imaju najbolju ili jedinstvenu ponudu određenog proizvoda. To je kategorija gdje ciljanoj skupini pružate najveću vrijednost.

Evo i primjera: u mojem webshop-u se prodaje odjeća za trudnice i dodatke. Moja destinacijska kategorija je odjeća za trudnice od organskih materijala – to je moja diferencijacija i moja tržišna prednost.  

 • Kategorija navika (rutine) – pruža kupcima kontinuiranu vrijednost putem zadovoljenja njihovih svakodnevnih potreba. Prodavaču to daje kompetitivnost i kategorizira ga kao najbolji izbor u kategoriji u kojoj je potrebno potrošaču pružiti konstantnu kvalitetnu uslugu i vrijednost.
 • Sezonske kategorije – kao što sama riječ kaže, ovo nisu proizvodi koji se kupuju konstantno, već povremeno i za posebne prilike. Iako ova kategorija nije glavni nosioc profita, može itekako pomoći u diferencijaciji od konkurencije.
 • Kategorija pogodnosti  – upotpunjava ponudu jedne web trgovine, a proizvodi u njoj se ne nalaze na popisu rutinskih proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Ovom kategorije potrošača privlačite da duže vremena provede na jednom mjestu, kao što i povećavate prosječnu vrijednost njegove košarice. Nerijetko se uz takve proizvode veže i određeni program lojalnosti web trgovine.

Primjer na mojem webshopu: pored majica za dojenje i grudnjaka, jastučići koji se umetnu u grudnjak su upravo proizvod koji spada u ovu kategoriju.

Zašto je kategorizacija toliko važna?

Da biste bolje razumjeli potrebe i ponašanje vašeg kupca. Da biste bolje shvatili i predočili si ulogu svake kategorije u kretanju kupca kroz webshop, te kako bi ista ispunjavala svoj glavni zadatak.

Razumijevanje uloge svake od kategorija te kako su one međusobno povezane u web trgovini će doprinijeti boljoj predodžbi moguće prosječne vrijednosti košarice vašeg kupca.

Ovisno o količini proizvoda koje imate u web trgovini, potrebno je svaku kategoriju povezati s ulogom koju ona ima. Ako vam nikako ne ide određivanje uloge pojedine kategorije, zapitajte se onda da li vam je ta kategorija uopće potrebna. Jer ako vama nije jasno, neće biti ni kupcu.

I zapamtite, samo je jedna destinacijska kategorija. Kao što je samo jedna definicija idealnog kupca. Samo je jedna kategorija koja će vas izdvajati od konkurencije. Dobro razmislite koja je to u vašem slučaju.

Kako početi?

Evo jedne vježbice. Primjenjiva je gotovo na svaki webshop (one product store i slično nema ovakvih „problema“).

 1. Uzmite 4 kartice i napišite 4 spomenute kategorije.
 2. Zatim napravite nove kartice za sve proizvode (ok, možda ne baš sve) i počnite s kombiniranjem i razvrstavanjem, uzevši u obzir prethodno spomenutu podjelu.  Sada kada imate svrhu svakog proizvoda, možete započeti s grupiranjem u kategorije.
 3. Vizualizirajte i napišite veće grupe proizvoda na druge kartice (npr. majice, hlače, naušnice, cipele, posteljina …).
 4. Nakon toga odredite nove kartice koje će biti u funkciji potkategorija, a koje ćete izabrati na temelju načina na koji pretražuje vaša ciljana skupina.

Imajte na umu da pojedina potkategorija ne bi smjela sadržavati manje od 5 proizvoda, inače gubi smisao podjele kao takve i kada kupac dođe na stranicu, ona izgleda nekako prazno. U tom slučaju je bolje napraviti naziv potkategorije koji će obuhvaćati više različitih proizvoda kojih imate samo po jedan ili dva modela.

I na kraju, ovo je priprema, planiranje i proces. Nekada je zaista jasno kao dan koje će biti naše kategorije i potkategorije, a nekada se treba malo pomučiti i kombinirati.

Probajte se tijekom procesa voditi ovim pitanjima:

 • Da sam kupac, da li bi me ovo zadovoljilo?
 • Da li bi lako došla do onoga što tražim?
 • Da ne znam što tražim, da li bi mi kategorije dale ideju?

Ako ste baš u procesu izrade kategorija svojeg novog webshopa ili ste svjesni da je potrebno unaprijediti organizaciju postojećih – kontaktirajte me za suradnju.

Scroll to Top