Oksana Balyk Kirinčić

Savršene upute za naš život

U današnje vrijeme kada kupimo nekakvu tehniku, namještaj ili mobilni telefon, dobijemo s njima i upute za njihovo korištenje. Netko ih pročita od početka do kraja i to nekoliko puta ne bi li bio siguran u ono što je zatim potrebno napraviti. Drugi prelete većinu i pročitaju samo ono što bi za njih moglo predstavljati izazov pri korištenju ili sastavljanju. Treći ni ne pročitaju nego krenu na svoju ruku i ukoliko eventualno zapnu, pogledaju ono što ih interesira.

Kada u mladu obitelj stigne novorođeni član, roditelji ne dobiju nikakve upute s njim. Kada to isto novorođenče izraste u odraslog čovjeka koji kreće u samostalan život, potragu za svojom srećom, osim eventualnih uputa od roditelja, baka i djedova, nikakvih specijaliziranih uputa nema.

Ne postoje univerzalne upute kako živjeti sretan i ispunjen život. Dio svojeg znanja i mudrosti nam mogu prenijeti roditelji, bake i djedovi, učitelji koji su imali svojevrstan utjecaj na nas ili pak knjige za koje smo prepoznali da nam koriste, no to će i dalje biti samo njihova iskustva koja su funkcionirala za njih što ni u kojem slučaju ne znači da će to isto raditi za nas. Ništa od navedenog nam ne može precizno, samo za nas napraviti upute za život. Zašto?

Zato što u glavi svakog od nas stanuju drugačije misli. Misli koje nam se javljaju svakoga dana prerastaju u naša uvjerenja. Zatim prema tim uvjerenjima gledamo na druge ljude, svijet i stvari koje nas okružuju. Poduzimamo različite akcije kako bi došli do različitih ciljeva. Ne poduzimamo ništa kako ne bi izašli iz zone gdje nam je ugodno i poznato.

Naše misli stvaraju naš svijet. Naše misli stvaraju nas.

Sigurno ste čuli onu: Ono si što jedeš.

To ne znači da je netko hamburger ako jede hamburgere ili da je netko salata. Niti to može postati. Nego, što za nekoga znači hamburger ili salata? Kako to vrednuju i koje značenje su dodijelili toj hrani? U mojem shvaćanju stvari hamburger je nezdrav i zato ga nikada ne jedem. Salatu jedem svaki dan i to veliku zdjelu. I to me čini sretnom jer mislim da se zdravo hranim prema mojim kriterijima zdrave prehrane. Samim time, ako sam ono što jedem – onda sam ja zdrava.

Neki od mojih prijatelja se dave u slatkom i u hamburgerima i za njih je to sasvim u redu. U njihovom svijetu to je hrana koja im čini dobro. Znači da su i oni prema svojim kriterijima – zdravi. Ovim primjerom sam htjela pokazati kako svatko od nas daje drugačije značenje svim stvarima. Imamo drugačije misli o tim stvarima. Kako drugačije mislimo, imamo drugačija uvjerenja, koja su kriteriji za naše izbore.

Kako bi onda netko mogao reći što je dobro za vas i kako da živite, kada je taj netko možda hamburger, a vi salata. Upute koje bi vam mogao dati sastojale bi se od njegovog jelovnika. Ukoliko vam se sviđaju pojedini sastojci, preuzmite ih i ugradite u svoj. Od svakoga uzmite samo ono što vam zvuči, izgleda ili miriše fino i za što imate dobar osjećaj da je u skladu s onim što vi jeste, odnosno vašim mislima i stavovima.

Najbolje upute za naš život se kriju u nama samima. Kako odrastamo i rastemo, sve više osvještavamo sebe, prebiremo po našem jelovniku. Neki će cijeli život jesti ono što im se serviralo, makar uopće više ne uživali u tome. Neki od nas će u određenom trenutku ga krenuti mijenjati, polako izoštravajući nepce sve dok ne dođemo do naše vlastite rapsodije okusa. Jedni će znati da imaju tu sposobnost i snagu da mijenjaju te će vidjeti krajnji rezultat. Drugi će zauvijek ostati s licem uperenim u tanjur. Koji lik ćete vi biti, ovisi samo o vama.

Ukoliko želimo krenuti na put istraživanja i spoznaje nas samih, prva najbitnija stvar je postati svjestan. Svjestan ponašanja koje bismo htjeli mijenjati kako bi u budućnosti bili zadovoljniji sobom, ispunjeniji na poslu, privlačili drugi tip ljudi u naš život i ostvarivali kvalitetne veze, stvorili vrijeme za naše hobije itd. Kako bi svaki dan bili za 0.01% bolja verzija sebe od prethodnog dana.

Naše ponašanje je satkano od tisuću sitnih navika. Neke od njih smo stekli od malena, koje su nam već postale automatske pa niti ne razmišljamo o njima. Neke želimo ciljano uvesti ili promijeniti jer smo s vremenom shvatili da možemo i želimo nešto bolje i drugačije.

Znate li da je naš način razmišljanja također naša navika?

Za početak identificirajte što je to na čemu biste voljeli poraditi. Ili krenite od onoga kako se više ne biste voljeli osjećati i što je to što uzrokuje taj osjećaj u vama. Što je to što kod sebe možete poboljšati, promijeniti u toj situaciji? Nekih stvari smo duboko u sebi uvijek svjesni , samo nam fali malo hrabrosti da si ih priznamo. Negacijom istih se nećemo kretati prema naprijed. Negacijom istih se sve više zakopavamo u zonu propasti. No kada ih priznamo, otvaramo mogućnost njihove promjene.

Uzmite si vremena. Predlažem da odete u šetnju i razmišljate. Možete šetati uz more, po šumi, po gradu, gdje god mislite da možete imati dovoljno dobru koncentraciju i fokusiranost na ono zbog čega ste krenuli u šetnju. I da, stišajte mobitel ukoliko ga već ne možete ostaviti doma. Tako ćete si osigurati vrijeme potrebno za razmišljanje o bitnim stvarima i nitko vas neće prekidati.

Ponesite i olovku i papir. Zapišite to do čega ste došli. No, nemojte biti prestrogi prema sebi. Sljedećih par dana samo budite svjesni. I prisutni. Prisutni u trenutku kada se nađete u situaciji gdje primjećujete da ste automatski reagirali, a ustvari niste tako htjeli. Za sada, samo ga primijetite. I zapitajte se, od kuda je to došlo u vaš život.

Scroll to Top